Thursday 13 August 2015

makan-makan : LAKSAM KELANTAN

HARI INI KITA TAK REVIEW BUKU, MELUKIS MAHUPUN TRAVEL. KITA MAKAN. ONOMNOMNOM....LAKSAM KELANTAN. YUMMEH~

SELALU KALAU BUAT PIKNIK TEPI2 TASIK NGAN KAWAN2 TADIKA, SELALU AKU BUAT POTLUCK : LAKSAM KELANTAN. TAK PERNAH BUAT AMAUN BANYAK PUN TAPI HARITU BOS MINTA TOLONG BUATKAN DLM AMAUN BYK UTK JAMUAN DI OPIS.

FEEDBACK SGT BAIK DAN RAMAI TANYA RESEPI. NAH AMEK RESEPI NI TURUN TEMURUN DARI UMI HAMBA. TAPI LAIN FAMILI RASANYA LAIN RESEPINYA. NANTI BLEHLAH TAMBAH2 IKOT SUKA ANAK TEKAK MASING2

BAHAN2 LAKSAM

- 2 CAWAN TEPUNG BERAS ( BELI CAP 3 GAJAH TAU..TEPUNG BERAS ADA BANYAK JENIS UTK TUJUAN YG BERLAINAN )
- 2 1/2 CAWAN AIR

BAHAN2 KUAH

- SANTAN 500MLS
- IKAN SELAYANG ( SARDIN ) 500GM
- LENGKUAS
- 8 BIJI BAWANG MERAH SAIZ SEDERHANA
- ASAM KEPING, GARAM DAN PERASA
- 4-5 BIJI LADA HITAM

ULAM
- TIMUN BATANG ( CUCUMBER K..), DAUN KESUM, TAUGE...APE2 YG KORANG SUKA LA..HIRIS NIPIS2

SAMBAL

- 2 GENGGAM CILI API...BUANG TANGKAI
- 2-3 BIJI LIMAU NIPIS
- BELACAN SIKIT
- 1 BIJI BAWANG MERAH
- 2 ULAS BAWANG PUTIH

CARA2

- LAKSAM -
- BANCUH 2 CAWAN TEPUNG BERAS DGN 2 1/2 CAWAN AIR. KACAU SAMPAI X BERKETUL
- SEDIAKAN PENGUKUS. BILA MENDIDIH, SEDIAKAN TUDUNG PERIUK YG RATA...SAPU MINYAK MASAK SIKIT, LETAK DLM PENGUKUS
- SENDUKKAN BANCUHAN LAKSAM KE ATAS TUDUNG PERIUK RATA DLM PENGUKUS
- KUKUS
- 3-4 MINIT DAH BOLEH ANGKAT KELUAR..KALAU X YAKIN TGOK LAKSAM MENGGELEMBUNG NAIK TU..MASAKLAH TU.HEHE
- GULUNG LAKSAM ...HATI2, PANAS
- ULANG STEP SAMPAI ABES
- SELALU SETIAP BANCUHAN BOLEH BUAT 5-6 GULUNG LAKSAM.. DALAM 3 ORG MAKAN. 500GM TEPUNG BERAS BOLEH BUAT 2 BANCUHAN SELALUNYA LAH.
- DAH SEJUK, POTONG



-KUAH-
- REBUS IKAN. TAU X NAK REBUS IKAN MCM MANA?... IKAN TARUK DLM AIR, LETAK HIRISAN LENGKUAS, GARAM DAN ASAM KEPING..BIAR SAMPAI AIR KERING ATAU SEPARUH KERING.
- BILA DAH SEJUK..ASINGKAN ISI IKAN DARI TULANG DAN TUMBUK SAMPAI LUMAT. NAK BLEND PON BOLEH DGN SANTAN
- TUMBUK BAWANG MERAH SAMPAI LUMAT
- TUMBUK SEKALI HIRISAN LENGKUAS 2-3 HIRIS SAMPAI LUMAT..
- TUMBUK JUGAK LADA HITAM
- PANASKAN SANTAN DALAM PERIUK DAN MASUKKAN SEMUA YG DAH DITUMBUK
- MASUKKAN ASAM KEPING, GARAM DAN PERASA
- KACAU SAMPAI MASAK
- KERAP KACAU UTK ELAK KUAH BERKETUL2
- KALAU PEKAT TAMBAH AIR, KALAU CAIR TAMBAH SANTAN...PANDAI2 LA KITA INOVATIF SENDIRI HEHE


SAMBAL
- SEMUA BAHAN UTK SAMBAL DIGORENG DLM MINYAK SIKIT..
- BLEND/TUMBUK.. PERAH ASAM, MASUKKAN 1 SUDU KECIK GARAM

DAH BOLEH MAKAN. TAPI LAIN ORG LAIN RESEPINYA. SY BUAT GINI AJE.. PEKAT TU SEDAP..HUHUHU. KALAU NAK BUAT AMAUN YG BANYAK KENA LA TAMBAH AMAUN IKAN, SANTAN DAN TEPUNG BERASNYA..HEHEHE



No comments:

Post a Comment